Proton S70 sedan — varian Govt, Premium, Flagship dan Flagship X diperinci; tujuh pilihan warna

Proton S70 sedan — varian Executive, Premium, Flagship dan Flagship X diperinci; tujuh pilihan warna

Pengenalan Proton S70 sedah sudah semakin hampir. Risalah rasmi bagi mannequin sedan SS11 juga sudah muncul di media sosial, dengan memperincikan empat varian yang ada — Govt, Premium, Flagship dan Flagship X — serta tujuh pilihan warna yang ditawarkan.

Pecahan bagi setiap varian adalah sama dengan jadual yang pernah bocor sebelum ini, tetapi dengan pengesahan penggunaan enjin 1.5 liter tiga-silinder turbocas untuk semua varian, yang dipadankan dengan transmisi klac berkembar tujuh-kelajuan. Gandingan ini adalah yang sama digunakan pada X50, tetapi S70 hadir dengan enjin 1.5T MPI (150 PS dan 226 Nm untuk SUV berkenaan; dan untuk sedan akan dimaklumkan kelak) dan bukannya enjin yang digunakan untuk X50 Flagship 1.5T TGDi (177 PS dan 255 Nm).

Selain itu, varian Govt (nama varian Commonplace tidak lagi digunakan) akan menerima enam beg udara, bantuan menukar lorong, brek parkir elektrik, rim aloi 16-inci, kerusi balutan fabrik dan head unit infotainmen 8.0-inci. Premium pula menerima tambahan lampu LED, jalur lampu belakang, kerusi balutan kulit buatan, pendingin automatik dan kameran undur.

Proton S70 sedan — varian Executive, Premium, Flagship dan Flagship X diperinci; tujuh pilihan warna

Bagi varian Flagship pula, ia melibatkan pertambahan kelengkapan seperti ciri Superior Driver Help System (ADAS) penuh, sistem peninjau tekanan tayar, rim aloi 17-inci, meter gabungan LCD 10.3-inci, pengecas kerusi elektrik untuk pemandu, head unit infotainmen 12.3-inci, pengecas tanpa wayar dan kameran 360-darjah dengan paparan 3D. Varian paling tinggi, Flagship X, pula libatkan pertambahan sunroof.

Risalah yang ada ini juga memperincikan tujuh pilihan warna yang ada — Snow White, Armour Silver, Area Gray, Ardour Crimson, Marine Blue, Teal Bayou Inexperienced dan Quartz Black. Warna hijau berkenaan adalah baru untuk Proton, dan ada juga penawaran warna hitam (sebelum ini hanya untuk kenderaan kerajaan, selain beberapa versi edisi terhad).

Tarikh pelancaran Proton S70 sudah tidak lama lagi. Terus perhatikan ruang ini untuk perkembangan selanjutnya kelak.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.