Mitsuoka M55 Idea – Honda Civic hatchback FL1 disumpah jadi Dodge Challenger + Ford Mustang

Mitsuoka M55 Concept – Honda Civic hatchback FL1 disumpah jadi Dodge Challenger + Ford Mustang

Dengar saja nama Mitsuoka, yang minat model-model pasaran domestik Jepun (JDM) pasti terbayang model-model ‘rojak’ yang dihasilkan pengeluar unik dari Jepun ini. Mitsuoka lazimnya akan mengambil model-model produksi dari pengeluar-pengeluar arus perdana Jepun, kemudiannya merubahnya dengan gaya retro dan selepas itu menjualnya semula sebagai mannequin baharu.

Bagi menyambut ulangtahunnya yang ke-55, Mitsuoka menghasilkan satu mannequin konsep yang dinamakan sebagai M55 (disebut sebagai M double 5) Idea. Seperti yang anda boleh lihat, ia dihasilkan dengan rupa seakan sebuah kereta Muscle Amerika, tetapi bentuk dari tiang-A, pintu hadapan, belakang dan cermin suku belakang serta tiang-C pada kereta ini mendedahkan ia diasaskan dari Honda Civic Hatchback FL1.

Tidak banyak perincian yang disebut oleh Mitsuoka dalam laman net rasminya, namun ia ada menyebut mengapa M55 Idea ini direka sedemikian rupa.

Mitsuoka M55 Concept – Honda Civic hatchback FL1 disumpah jadi Dodge Challenger + Ford Mustang

“Bagi syarikat kami yang diasaskan pada tahun 1968, tahun 1970-an merupakan period penting yang meletakkan asas untuk perniagaan hari ini. Ketika itu, ada deras tenaga dalam diri kami yang penuh dengan impian dan harapan. Identiti Jepun Amerika juga mempengaruhi reka bentuk kereta. Ketika tempoh pertumbuhan ekonomi yang pesat, prestasi kereta bertambah baik dan kereta jenis GT muncul. Televisyen berwarna, penyaman udara dan kereta disifatkan sebagai tiga khazanah suci baru, juga menjadi sangat standard,” kata Mitsuoka.

Sememangnya pada period berkenaan Jepun sedang cuba bersaing tidak kira dari segi ekonomi dan teknologi untuk menjadi setara dengan dunia barat. Ia juga bermula di mana pengeluar-pengeluar kereta di Jepun mula mengeluarkan kereta-kereta yang sporty, dengan rekaan ditiru dari kereta Amerika Syarikat.

Lihat sahaja Nissan Skyline GT-R KPGC110 1973 dihasilkan dengan rupa seakan Dodge Challenger, manakala Toyota Celica Liftback 2000 GT RA28 1973 pula menampilkan bahagian belakang seakan Ford Mustang. Dan inilah yang dicurahkan pada Mitsuoka M55 Idea.

Mitsuoka M55 Concept – Honda Civic hatchback FL1 disumpah jadi Dodge Challenger + Ford Mustang

Bahagian hadapan Civic FL1 ini telah ‘disumpah’ dengan bonet, fender sisi, bampar, lampu bulat berkembar dan juga gril menyerupai Dodge Challenger. Sementara bahagian pintu hatch belakang Civic yang direka landai, Mitsuoka menghasilkan lampu belakang bersama kemasan penutup however dan juga louvre pada cermin belakang seakan Ford Mustang Mach 1.

Pada bahagian dalam, M55 Idea ini masih mengekalkan papan pemuka dan juga roda stereng asal Civic, cuma brand ‘H’ pada bahagian tengah roda stereng tersebut telah diganti dengan brand Mitsuoka. Dan dengan tombol gear dan pedal klac yang kelihatan, ia turut mendedahkan Mitsuoka memilih Civic dalam varian dengan kotak gear guide bagi menghasilkan M55 ini.

Selain itu tempat duduk asal Civic tersebut telah dibalut semula dengan materials yang nampak seperti kulit, sekali lagi dengan gaya American Muscle menampilkan kemasan cecincin aloi. Brand Mitsuoka turut ditekap pada perehat kepala bersama tulisan “Mitsuoka M55 Idea” pada perehat belakang tempat duduk hadapan.

Di Jepun, Civic FL1 yang hadir dengan pilihan kotak gear guide enam-kelajuan (tidak termasuk Civic Sort R FL5) hanyalah dengan enjin 1.5 liter empat-silinder VTEC Turbo. Sama dengan enjin yang dipadankan pada Civic sedan FE di Malaysia, ia menghasilkan kuasa 180 hp (182 PS) dan tork maksima 240 Nm.

Mitsuoka tidak mengumumkan sama ada M55 ini akan dihasilkan dalam versi produksi untuk dijual atau tidak. Namun untuk pelanggan yang mahu melihatnya dengan lebih dekat, kereta konsep ini akan dipamerkan di bilik pameran Mitsuoka Azabu pada 24 November dan 16 Disember 2023, dan juga di bilik pameran Mitsuoka Toyama pada 12 dan 28 Januari 2024.

Apa pendapat anda dengan mannequin konsep ini, cantik atau tak masuk akal? Kongsikan pendapat anda pada ruangan komen di bawah atau pada laman-laman sosial kami.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.